Ten ir atgal: Ateities keliais Amerikoje

Kviečiu skaityti pasakojimą, pradėtą praėjusių metų 8-jame Ateities numeryje, apie mano įspūdžius lankantis JAV. Šiame tekste apžvelgiu antrąjį vizito Amerikoje etapą – gyvenimą ir studijas Lituanistikos tyrimo ir studijų centre Lemonte bei dalyvavimą Dainavos sendraugių ateitininkų šeimų stovykloje.

Lemontas – didžiausias lietuvių kultūros židinys Amerikoje

Dar bedirbdamas ALKA archyvuose menkai nutuokiau, kaip mano kelionė klostysis po vizito Rytų pakrantės didmiesčiuose – Bostone ir Niujorke. Po beveik dešimties dienų Niujorke jaučiausi, jog „atsikandau“ tikrai daug miesto, nors veikiau tik išvykęs supratau, kiek dar daug liko netyrinėta ir nepamatyta. Skrisdamas lėktuvu į Čikagą, nė nenutuokiau, kiek daug Lietuvos čia atrasiu. Vienintelis kontaktas su Čikagos ateitininkais buvo ateitininkė sendraugė Daina Čyvienė, kuri dar nuo pat kelionės planavimo Lietuvoje rūpestingai konsultavo visais klausimais. Jos dėka susipažinau su Pal. Jurgio Matulaičio misijos Lemonte bendruomene, tapusia mano pagrindiniu gidu praveriant lietuviškosios Čikagos atminties klodus.

Čikagoje nusileidau liepos 7-osios popietę, kur mane pasitiko ateitininkas prof. Algis Norvilas. Keliaudami į Lemontą, pakeliui sustojome populiariausioje lietuviško maisto kavinėje „Smilga“. Pravėrus duris, jausmas lyg užsukus į tipinę Lietuvos kurorto kavinę ar restoraną – lankytojus pasitinka lietuviška muzika, o meniu – tradicinė lietuvių virtuvė: bulviniai blynai, cepelinai, karbonadai. Sekundėlei pasijaučiau bemaž kaip namie. Čia ir lankytojų daugiausia lietuvių, kuriems patinka susitikti ir paskanauti šaltibarščių ar pasimėgauti gėrimais, atgabentais iš Lietuvos. Netoliese, Downer‘s Groove priemiestyje, veikia Didžiojo kunigaikščio restoranas, kuriame taip pat galima pasimėgauti lietuviška virtuve, tačiau ta vieta labiau pamėgta dėl savo dydžio ir galimybės rengti iškilmingas šventes. Šiuo metu Lemonte bei kituose į pietvakarius nuo Čikagos nutolusiuose priemiesčiuose yra susikoncentravęs didžiausias lietuvių skaičius. Užklydus į dažną maisto prekių parduotuvę miestelyje dėmesį patraukia lentynose išsirikiavusi lietuviška produkcija: duona, mėsos gaminiai, pieno produktai, kruopos, saldainiai ir t.t. Tad lietuviams, besiruošiantiems aplankyti artimuosius Amerikoje, rekomenduojama jokių maisto produktų ar saldumynų nevežti. O pats išvydęs grikius ir varškę kaip mat apsidžiaugiau – dabar tai galima gyventi.

Tai tik straipsnio ištrauka. Visą svetainės turinį gali skaityti tik registruoti žurnalo prenumeratoriai. Norite skaityti visą straipsnį? Prisijunkite arba Užprenumeruokite el. žurnalo versiją

Susiję straipsniai

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.